Programul computerizat de dispensarizare Medinet
 

In urma cu cinci ani, Societatea Nationala de Medicina a Familiei a initiat programul "Reteaua de Dispensare Santinela". "Obiectivul acestui program a fost crearea unui sistem informatic pentru colectarea datelor din asistenta medicala primara, in vederea cunoasterii situatiei reale in acest sector important al sistemului de ingrijiri de sanatate".
In Romania functioneaza sistemul clasic de raportare a datelor catre Directiile de Sanatate Publica Judetene si Casele de Asigurari de Sanatate Judetene, date care ajung,
in parte, la Centrul de Calcul si Statistica al Ministerului Sanatatii (MS). Dificultatile apar ca urmare a faptului ca medicii de familie acorda asistenta in unitati de practica medicala individuala sau mici grupuri de practica, iar acest lucru ingreuneaza transmiterea fluxului de informatii catre si dinspre alte niveluri ale sistemului sanitar.
In cadrul programului "Dispensare santinela" s-au derulat, pana in prezent, trei proiecte importante. Programul a beneficiat de asistenta tehnica si de specialitate din partea unor specialisti din Olanda, de la Societatea olandeza de medicina a familiei si din partea specialistilor Institutului de Sanatate Publica din Bucuresti, Timisoara, de la Catedra de Sanatate Publica a Universitatii de Medicina Bucuresti si a Institutului de Management al Serviciilor de Sanatate Bucuresti.
Programul "Dispensare santinela Medinet" include un studiu-pilot prin care se doreste realizarea infrastructurii unei retele de dispensare santinela. Pentru efectuarea acestuia, au fost selectionati 100 de medici de familie, care au fost instruiti sa colecteze computerizat datele din judete si au fost organizate trei runde de pregatire in patru centre din tara - Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara. Cursurile de initiere in folosirea calculatorului si de inregistrare a datelor au fost coordonate de specialisti din Olanda si sustinute de medici instructori de la Institutul de Medicina Familiei. Cele trei proiecte care au fost realizate au vizat studiul-pilot de morbiditate, PSO-1997-1998, proiectul ICPC-2000 si proiectul GM-Medinet 2001-2003.